Geen winkel in zonder mondkapje

  • by

Het is je vast niet ontgaan dat het dragen van een mondkapje vanaf 1 december niet alleen meer verplicht is in voertuigen en het OV. Je moet namelijk ook een kapje op als je een openbare ruimte binnen stapt. En dat doe je vast vaker dan je denkt. Wil je even tanken? Dan mag je niet zonder kapje het tankstation binnen. Een vraag stellen aan een medewerker bij de bank? Ook dan moet je een kapje op. Ga je naar de dokter, naar de bibliotheek, parkeer je in de parkeergarage, wil je een patatje halen of een bezoekje brengen aan een museum? Dan heb je altijd een mondkapje nodig om dat te doen. En een bezoek aan de supermarkt of een ochtendje winkelen zijn daar geen uitzonderingen op.

Met je mondkapje naar de supermarkt

Als je naar de supermarkt gaat, dan mag je niet naar binnen zonder mondkapje. Doe je dat wel, dan is er een kans dat je een boete krijgt van 95 euro. Als je naar één supermarkt gaat, dan heb je aan één mondkapje genoeg. Deze doe je op voordat je naar binnen gaat en je mag hem af doen als je weer buiten staat. Vergeet niet dat je ook als je met anderen in de auto reist of de bus neemt naar huis een kapje moet dragen. Houd dus rekening met de manier waarop je naar de supermarkt gaat.

Een dagje winkelen

Ga je een dagje winkelen, dan is de situatie wat ingewikkelder. Ook hier geldt weer dat je vaak al een mondkapje nodig hebt als je gaat reizen en dan maakt het niet uit of je in je eigen woonplaats gaat winkelen of ergens anders. Vervolgens is de kans klein dat je maar één winkel in gaat en zal je waarschijnlijk meerdere winkels bezoeken. Het is dan beter om je kapje gewoon op te houden, zodat je niet voor elke nieuwe winkel een nieuw kapje op hoeft te zetten. 

Hoe lang mag je je kapje dragen?

Een ander belangrijk punt als je gaat winkelen met een mondkapje is dat je deze niet te lang draagt. Deze draagtijd is verschillend per soort kapje. Kapjes met filters mag je bijvoorbeeld langer op dan kapjes zonder. Ga je echt een dagje een stad bezoeken, winkels in en uit, een hapje eten of een bakje koffie drinken, dan zal je dus meerdere mondkapjes nodig hebben. Houd daar goed rekening mee voordat je je huis verlaat en je mondkapjes in je tas doet.

Extra is altijd beter

Stel je gaat naar de supermarkt en realiseert je dat je ook moet tanken, dan heb je aan één mondkapje niet genoeg. Neem dus altijd een voorraadje mee en zorg ervoor dat je deze regelmatig aanvult. De gebruikte stoffen mondkapjes doe je na elk gebruik in de was. Op die manier ben je op elke situatie voorbereid, ook als deze spontaan is. En vergeet niet: ook met een kapje op moet je 1,5 meter afstand houden. Heb jij twijfels over of je wel of niet een test moet doen? Neem dan gewoon een Coronatest!