Verschuivingen in de landbouwindustrie

  • by

De landbouw is een enorm belangrijke industrie voor de Nederlandse economie. Ondanks hoe belangrijk de landbouw in Nederland is, heeft het een niet al te best imago. De landbouwsector wordt nog wel eens vergeten omdat het wordt geassocieerd met eerdere tijden, veel andere sectoren baat hebben gehad en groei hebben doorgemaakt vanwege digitalisering, en de landbouw daar vaak nog enigszins in achterblijft. Daarnaast is de landbouw industrie slachtoffer van vele kritieken over duurzaamheid en klimaatbewustheid, ondanks dat er weinig is wat de sector hier zelf aan kan veranderen. Ondanks deze kritiek is Nederland een bekend land als het om landbouw gaat, en behoort tot de wereldtop als het gaat om bijvoorbeeld varkenshouderij, bloementeelt en zuivel.

Maar ondanks de grootte van de industrie en de wereldwijde waardering ervan, is voor sommigen in de sector de uitdaging groot om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen. 

Solidariteit onder landbouwers

Gelukkig staan ze samen sterk, en zijn er oplossingen gevonden voor vele problemen, oplossingen die juist de digitalisering utiliseren. Een afname in respect voor de sector zorgt natuurlijk ook voor een afname in de verkrijgbaarheid van producten en uitrusting, waar ze juist in deze sector erg afhankelijk van zijn. Hiervoor is een mooi nieuw concept bedacht: een soort marktplaats voor landbouwers. 

Marktplaats voor landbouwmachines

Met marktplaats is iedereen wel bekend: in plaats van nieuwe producten in een winkel te kopen, is met het oog op duurzaamheid en geldbesparing onder de gemeenschap de website bedacht waarop men hun gebruikte producten onderling aan elkaar door kan verkopen. Dit wordt gebruikt voor kleding, huishoudelijke apparaten, maar ook veel voor bijvoorbeeld huisdieren. 

Nu is er ook een variant die de landbouwsector enorm helpt: heb jij landbouwmachines over, onderdelen, uitrusting of andere equipment die je niet meer gebruikt, is er altijd wel iemand anders die hier ontzettend blij mee is. Zo gaan we tegen dat er machines en equipment weg wordt gegooid, en wordt er dus ook nog eens een extra stukje duurzaamheid meegepakt om toch klimaatbewustheid binnen de sector te laten zien. 

Kijk online!

Daarbij is het ontzettend voordelig voor landbouwers die wat krapper zitten in deze moeilijke tijden, omdat de prijzen van nieuwe producten doorgaans een stuk hoger liggen. Mocht je zelf in een dergelijke situatie zitten is het dus zeker aan te raden om naar dit soort alternatieven op zoek te gaan – je bespaart veel geld, toont duurzaamheid binnen de sector, en houdt een gevoel van saamhorigheid, wat belangrijk is in tijden als deze!